Common Sentence Completion Practice Test 4

Question – 1

1. These are not ordinary statutes, even they are adopted in the ordinary ___________ way, and they are not ___________ within the structure of single orderly documents.

  • A. Economical… Catalogued


  • B. Legislative… Codified


  • C. Bureaucratic… Disorganized


  • D. Justifiable… Typecast


  • E. Lawgiving… Disposed

  • Answer:B

  • Answer Explanation:The given sentence presents some facts pertaining to an official document. Therefore, from among the given answer words, the first blank should be filled in by the word ‘legislative’ since all the other words pertain to different subjects altogether. Further, the second option has the right word for the second blank too and hence, it is the correct answer choice for this question.





Question – 2

2. The statesman of the Restoration ___________ the traditional ideology to its limits in an effort to make the Confucian system under new ___________.

  • A. Elongated… Environment


  • B. Extended… Modifications


  • C. Widened… Postulates


  • D. Understood… Stipulations


  • E. Stretched… Conditions

  • Answer:E

  • Answer Explanation:In this sentence, the author describes the efforts of the statesmen during the Restoration. The use of the word ‘limits’ suggests that the first blank should be filled by the word that is synonymous to ‘extend’. From the given answer options for the first blank, we can see that the words ‘extended’ and ‘stretched’ are the only ones that are suitable. Concerning the second blank, we can see that the words ‘environment’, ‘stipulations’ and ‘conditions’ are suitable. However, from the perceived meanings of both the blanks, we may select the fifth answer choice.





Question – 3

3. The astronomer must content himself with ___________ radiation emitted or reflected from ___________ bodies.

  • A. Studying… Celestial


  • B. Researching… Empyral


  • C. Cogitating… Hellish


  • D. Lucubrating… Mortal


  • E. Neglecting… Angelic

  • Answer:A

  • Answer Explanation:The given sentence speaks about the limitations that an astronomer faces. This can be understood from the use of the word ‘content’. Hence, we can notice that the words ‘studying’, ‘researching’ and ‘cogitating’ are suitable for the first blank. In the context of the second blank, we can notice that the discussion pertains to the outer space objects. From among the answer words, the word ‘celestial’ is the most suitable answer word. Hence, the first option is the correct answer choice for this question.





Question – 4

4. Sir Terence ___________ that once the markets recognized the government was resolved to hold the exchange rate, pressure would quickly subside and the interest rate increases could be ___________.

  • A. Updated… Flipped


  • B. Appraised… Nullified


  • C. Acquainted… Established


  • D. Advised… Reversed


  • E. Clued… Reserved

  • Answer:D

  • Answer Explanation:The given sentence is about a situation faced during a crisis. From among the given answer words for the first blank, the word ‘advised’ is the most suitable one. Likewise, concerning the second blank, we can understand that the situation is about controlling the exchange rate and also reversing its fall. Hence, the word ‘reversed’ is the right one for this sentence. Therefore, the fourth answer option, ‘advised… reversed’ is the appropriate answer option for this question.





Question – 5

5. With the ___________ of enzymes in the cell, material and energy can of course be ___________ in a multitude of ways.

  • A. Infinitude….Fetched


  • B. Myriad…..Convoyed


  • C. Multitude….Channeled


  • D. Many……Flocked


  • E. Cluster……Transmitted

  • Answer:C

  • Answer Explanation:The given sentence describes the enzyme activities in a cell. We can notice easily that the first blank is to describe the number of enzymes. Hence, the words ‘multitude’, ‘many’ and ‘cluster’ are the suitable words for the first blank. The second blank concerns the movement of materials and energy in the cell. Hence, the words ‘convoyed’ and ‘channeled’ are the right ones for this blank. However, by understanding the perceived meanings of both the blanks, we can be sure that the third option is the correct answer choice for this question.





Question – 6

6. We are just beginning to understand the ___________ of bacteria to certain human diseases, to soil chemistry, nutrition, and the ___________ of antibiosis.

  • A. Connection… Sensation


  • B. Consociation… Peculiarity


  • C. Contingency… Paradox


  • D. Kinship… Exception


  • E. Relationship… Phenomenon

  • Answer:E

  • Answer Explanation:The given sentence explores the way in which bacteria can be linked to the human diseases and other studies. Here, since the sentence is about finding out a link between bacteria and another entity, we can see that the words ‘connection’ and ‘relationship’ are more suitable than the other words concerning the first blank. Concerning the second blank, from among the given answer options, we can see that only the word ‘phenomenon’ suits the blank. This is because, the author merely tries to link the bacteria study to antibiosis but he does not explain the peculiarity or the nature of antibiosis. Hence, from the perceived meanings concerning both the blanks, we can see that the fifth answer option, ‘relationship….. phenomenon’ is the correct answer choice for this question.





Question – 7

7. A gag writer who can leave a faint ___________ of bluing when he lauders the joke is all the more ___________ and more highly paid.

  • A. Whiff… Detested


  • B. Trace… Admired


  • C. Tinge… Despised


  • D. Whisper… Admonished


  • E. Tincture… Abhorred

  • Answer:B

  • Answer Explanation:In this sentence, the author speaks about what gag writers should do to get successful. The first blank is in the context of explaining the impression that a gag writer should create. Hence, from among the given answer words for the first blank, we can see that the words ‘whiff’, ‘trace’, ‘tinge’ and ‘tincture’ are all suitable. However, concerning the second blank, we can see that it should be filled in by a word that is synonymous to the word ‘appreciation’ since the author explains about successful gag writers. Hence, from both the understandings, we can choose the second answer option, ‘trace…. admired’, which is appropriate for this question.





Question – 8

8. The ___________ of education, I suggested, is the ___________ of values.

  • A. Crux… Learning


  • B. Authority… Passage


  • C. Sanction… Perpetration


  • D. Warrant… Conduction


  • E. Essence… Transmission

  • Answer:E

  • Answer Explanation:This sentence explains about the education system. Here, since we do not have sufficient clues, it is better if we go by the provided answer options only. From among the given answer words for the first blank, the word ‘essence’ best suits the blank since it gives the sentence the sense of summing up the importance of education. Furthermore, we can notice that all the answer words corresponding to the second blank are synonymous to the word ‘transmission’. Hence, the fifth answer option, ‘essence… transmission’ is the correct answer choice for this question.





Question – 9

9. The fact that it hasn’t ___________ for 50 years on quite the same ___________ means nothing.

  • A. Aroused… Calibration


  • B. Transpired… Descend


  • C. Proceeded… Gamut


  • D. Happened… Scale


  • E. Smoked… Clamber

  • Answer:D

  • Answer Explanation:This sentence tries to express the importance of a fact in relation to a time period. Hence, the first blank should be filled in by a word that could be synonymous to the word ‘repeated’. However, from among the given words for the first blank, it is easier to guess that the first blank should be filled by the word ‘happened’. Concerning the second blank, since the discussion pertains to comparison back in time, we could say that the word ‘scale’ suits this blank better and hence, the fourth answer option, ‘happened…. scale’, is the correct answer choice for this question.





Question – 10

10. This was one of the things that ___________ me, that after a lifetime of having written from a certain ___________

  • A. Discouraged….Sensation


  • B. Disappointed…..Sensibility


  • C. Encouraged….Insight


  • D. Overwhelmed…..Vibes


  • E. Excited……Apathy

  • Answer:B

  • Answer Explanation:The given sentence is a critical statement in response to a book or a report by a writer. Here, we can notice that the answer options for the first blank are either synonymous to ‘disappointment’ or ‘encourage’. However, we should consider selecting the option that is synonymous to ‘disappointment’ because the author mentions that it was one of the things in a lifetime. Furthermore, this discussion can be supported by the word ‘sensibility’. By filling the second blank with this word, the whole sentence makes complete sense. Hence, the second answer option, ‘disappointed….sensibility’ is the correct answer choice for this question.





Question – 11

11. The ___________ of this kind of fighting is captured in the classical ___________ writing of the East.

  • A. Tradition… Strategic


  • B. Culture… Witty


  • C. Origin… Opportunistic


  • D. Culmination… Trivial


  • E. Ritual… Serious

  • Answer:A

  • Answer Explanation:This sentence is regarding the art of war. Here, we can see that the first blank can be filled in by the words ‘tradition’, ‘culture’ and ‘origin’ in a suitable sense. Concerning the second blank, however, from among the corresponding answer words for the above shortlisted words, only the word ‘strategic’ is suitable because ‘here’, writing is described. Hence, the first answer option is the correct answer choice for this question.





Question – 12

12. It is no longer a ___________ of sealed frontiers and isolated regions but is one of the integrated ___________ identity issue crises.

  • A. Situation… Regional


  • B. Stipulation… Specific


  • C. Condition… Remote


  • D. Context… Global


  • E. Ambiance… International

  • Answer:D

  • Answer Explanation:The given sentence discusses the frontiers and how notions are changing internationally. Here, from among the answer options for the first blank, we can see that the words ‘stipulation’ and ‘ambiance’ are perfectly irrelevant. Concerning the second blank, pertaining to the discussion in the first part of the sentence and the use of the word ‘integrated’, we can guess that it should be filled by the word ‘global’ since it is most appropriate of the given answer options. Hence, the fourth answer option, ‘context…..global’ is the correct answer choice for this question.





Question – 13

13. Identity is thus a necessity in a constantly changing world, but it can also be a ___________ source of violence and ___________.

  • A. Probable… Mishaps


  • B. Potent… Disruption


  • C. Harbinger… Bankruptcy


  • D. Vital… Prostration


  • E. Kinetic… Interruption

  • Answer:B

  • Answer Explanation:The given sentence explains the necessity of identity and the affects it could possibly cause. Hence, from among the answer words for the first blank, we can consider the words ‘probable’ and ‘potent’ as suitable. However, from among these two options, the word ‘potent’ is more appropriate since it conveys the meaning ‘more effective’. The second blank should apparently be filled in by the word that is synonymous to ‘chaos’, From both the understandings, we can see that the second answer option, ‘potent… disruption’ is the correct answer choice for this question.





Question – 14

14. These processes remain a ___________ discovery: they are ourselves, our inspiration, our ___________, and when we seek to perceive our work, we create it again.

  • A. Practical… Honesty


  • B. Theoretical… Scam


  • C. Subjective… Ruse


  • D. Clueless… Organization


  • E. Dispassionate… Craft

  • Answer:C

  • Answer Explanation:This sentence explains a process pertaining to life seeking. The second part of the sentence explains that the processes in discussion are not materialistic in nature or provable. For this reason, the first blank should be filled in by the word synonymous to ‘theoretical’. Hence, the words ‘theoretical’ and ‘subjective’ are suitable for the first blank. Now that we have shortlisted the answer words for the first blank, we should be choosing among the words ‘scam’ and ‘ruse’ for the second blank. Among both these words, the word ‘ruse’, which means ‘mistake’ is more appropriate for this blank than the word ‘scam’ and hence, the third answer option, ‘subjective… ruse’ is the correct answer choice for this blank.





Question – 15

15. With ___________ effort they felled the trees, pulled the stumps and planted their crops in the ___________, loamy soil.

  • A. Breathtaking… Abundant


  • B. Extravagant… Lush


  • C. Incredible… Rich


  • D. Magnificent… Bountiful


  • E. Beautiful… Impotent

  • Answer:C

  • Answer Explanation:In this sentence, contextually, the first blank should be filled in by a word that could explain the nature of effort required to fell the trees. Hence, from among the given answer options for the first blank, the word ‘incredible’ is all the more suitable among others. Concerning the second blank, since the soil has been explained to be loamy, naturally, the blank should be filled in by a word synonymous to ‘fertile’. The word ‘rich’ is suitable. Hence, with respect to both the understandings, the third answer option, ‘incredible… rich’, is the correct answer choice for this question.





Score: 0/10



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *